CENE NEKRETNINA U NS: Očekuje li se pad u ovoj godini?

  • 2 године ago
  • 0
novi sad grad

Novi Sad pruža bogatsvo i sadržaj velikog grada, ali i ušuškanost manjeg mesta. Svuda možeš pešice ili biciklom. Bogato kulturno nasleđe, očuvana stara arhitektura, veliki broj muzeja, galerija i raznih spomenika kulture čine život u Srpskoj Atini ispunjenim.

Ovogodišnja titula Evropske prestonice kulture samo je potvrdila razlog zbog kojih veliki broj stanovnika Srbije, ali i susednih zemalja želi dapronađe svoj idealan stan u Novom Sadu i živi baš u ovom gradu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku pored Beogradskog okruga, u 2020. godini, samo je još region Vojvodine imao pozitivan migracioni saldo. Još preciznije, Južnobački okrug kome Novi Sad pripada, posle Beograda imao je najveći priliv stanovništva, čak nekoliko puta veći od svih ostalih područja u Srbiji.

Uporedo sa ovakvim statistikama, istraživanje portala NadjiDom.com pokazuju da cene kvadrata u Novom Sadu vrtoglavo rastu u poslednje četiri godine.

44987 nadjid2

– Skok cena kvadrata u Novom Sadu je toliki, da čak iznenađuje i veliki broj iskusnih agenata za nekrtenine sa kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji. Ali kada se uzme u obzir velika potražnja, poskupljenje građevinskog materijala, nedostatak građevinskih radnika, rekordno niske kamatne stope, ali i dobre investicione prilike u ovom gradu, ovakav rast cena je sasvim očekivan – rekla je Marija Grahovac sa portala NadjiDom.com.

Naša sagovornica ističe da se Novi Sad polako približava Beogradu i po cenama krova nad glavom, ali i po platama. Prema zvaničnim podacima, od 2018. godine do 2021. godine, prosečna zarada Novosađana je porasla za 35%, dok je u glavnom gradu taj skok iznosio 31%. Kada na to dodamo i činjenicu da su troškovi života u ovom gradu niži, onda ne čudi da Novosađani sve veći deo zarade mogu da odovoje za kupovinu svog stana.

– Ne zaboravimo da je Novi Sad studentski centar Vojvodine koji ima drugi najveći državni univerzitet u Srbiji. Zato je potražnja za iznajmljivanjem nekretnina uvek aktuelna. Takođe, redovne kulturne i muzičke manifestacije u ovom gradu privlači veliki broj domaćih i stranih turista, a svi oni imaju potrebu za smeštajem. Krunisanjem ovogodišnje Evropske prestonice kulture, svi oni koji mogu da ulažu u nekretnine, razmišljaju baš o srpskoj Atini kao izuzetno isplativoj investiciji – smatra Marija.

Jedan od odgovora na veliku potražnju za nekretninama u ovom gradu je porast novogradnje. Istraživanja portala NadjiDom.com pokazuju da je skok cena još izraženiji kod novogradnje u Novom Sadu.

44987 nadjid3

Gradi se svuda, a svakako su najatraktivnije lokacije u centru grada, Stari grad, Grbavica, Liman, Detelinara… upravo zato tu imamo sve manje prostora za nove zgrade. Ali zato  novogradnja cveta na Petrovaradinu. Ova, do skoro zanemarivana lokacija je na svega 15 minuta vožnje od centra grada, a gradske vlasti najavljuju nove rekonstrukcije škola i vrtića, sređivanje kanalizacije, predgrađa, izgradnju sportske hale… Sve to, dovelo je do rasta cena kvadrata na Petrovaradinu od 2018. godine za čak 50%.

44987 nadjid1

Rast cena od 50% imamo i kada je u pitanju Veternik. Razlog tome što se Veternik potpuno približio Novom Sadu, pa se više ne može reći da je prigradska zona, već da je deo Novog Sada. Ne tako drastičan skok cena imamo u naseljima Telep, Podbara i Novo naselje kao privlačnim lokacijama za porodičan život.

Velike zelene površine, široki bulevari, visoke moderne zgrade, dve osnovne škole, sportski centar…sve to čini da Novo naselje bude jedan od favorita za život, a sa druge strane prosečna cena po kvadratu je dosta pristupačnija u odnosu na centar grada, gde cene dostižu čak 2000 eura. Liman i Grbavica su lokacije izuzetno atraktivne za iznajmljivanje, imajući u vidu da studenti tu često uzimaju stanove u zakup zbog blizine fakulteta.

Izvor: www.mojnovisad.com

Join The Discussion

Compare listings

Compare